Teksten


De onderwerpen waarover ik schrijf spitsen zich vooral toe op sociale vraagstukken, zorg, onderwijs en opvoeding. Ik loop warm voor maatschappelijke thema’s in de breedste zin van het woord.

Journalistieke teksten schrijf ik onder meer voor dagblad Trouw (katern Tijdgeest en TIJD) en een verscheidenheid aan vakbladen, relatiemagazines over zorg en welzijn, diversiteit en onderwijs.

 

Wat schreef ik zoal?

(2024)
Terug in de tropen (Trouw, katern Tijdgeest, 8 juni), samen met mijn dochter Emma Stomp.

Terugblik op de Nacht van het journalistieke boek (In opdracht van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten).

‘Je legt hiermee je drijfveren, kennis en ervaring bloot’ (In opdracht van Movisie).

Zijn we opgeschoten? Ja en nee – Sprank (sprankmagazine.nl)
SCP-rapport: ‘Er gaan mensen schuil achter de regels’ – Sociale Vraagstukken

 

(2023)

‘We hebben te lang gedacht dat we weten hoe de wereld in elkaar steekt’ (interview met Marjan Slob, Denker des vaderlands, voor het boek ‘Eenvoud in complexiteit’ van Divosa).

‘Wij moeten als mens de tovenaar zien te blijven’ (interview met Stefan Leijnen, lector Artifical Intelligence aan de Hogeschool Utrecht, magazine De Omslag).

Dementievriendelijk: ‘Hoe krijgen we mensen weg achter geraniums?’ (artikel over Odensehuizen, voor tijdschrift Sociale Vraagstukken).

‘Polarisatie tegengaan, dat is de grootste maatschappelijke uitdaging’ (interview met profvoetballer Redouan El Yaakoubi, initiatiefnemer van stichting Durf te dromen, voor magazine Sprank).

 

(Eerder)

 

Zij vanille, ik mokka (Trouw, katern Tijd, 2015)

 

Gespreksleider


Je kunt me boeken als gespreksleider en dagvoorzitter. Ik vind het fijn om bijeenkomsten in goede banen te leiden zodat mensen geïnspireerd naar huis gaan. Trefwoorden voor mijn stijl: dienstbaar, energiek, humorvol en toch serieus, altijd met flair en met een persoonlijke touch.

 

Impressies van mijn werk als dagvoorzitter


The eating is the proof of the pudding’, zegt het Engels spreekwoord. Bekijk hier beelden waarop ik aan het werk ben als dagvoorzitter.


Participatielezing Movisie door Tim ’s Jongers (2022) – Meer dan 14.000 keer bekeken op YouTube!

‘Als het stormt in de wereld, waait het ook in Nederland’. KIS Jaarbijeenkomst 2023. 

 

Anderen over mij

 

'Olaf combineert een rustige stijl van werken met een enorme creativiteit, waardoor hij iedere keer weet te verrassen. Hij heeft kennis van veel sociale vraagstukken, zowel vanuit historisch perspectief als in de actualiteit. Die kennis benut hij op een bewonderenswaardig knappe manier voor een scherpte in zijn vragen. Daardoor helpt hij mensen ogenschijnlijk als vanzelf om ‘to the point’ te komen. Dat leidt tot diepgaande en spannende gesprekken tijdens congressen en evenementen waar hij dagvoorzitter van is. En dat is ook terug te zien in zijn heldere en prettig leesbare teksten. Ik vond en vind het een feest om met hem samen te werken.' 
(Janny Bakker, voorzitter Raad van Bestuur Movisie, lid van de Eerste Kamer)

 

‘Bij veel dagvoorzitters krijg ik het gevoel dat ze vooral zichzelf in de schijnwerpers willen zetten. Olaf doet het anders. Bij hem staat het slagen van de bijeenkomst centraal.’
‘Schrijven over gewone dingen. Op een manier die ze bijzonder maken. Dan ben je voor mij een echte schrijver.’
‘Als ik een interview van Olaf lees, is het alsof ik zelf bij het gesprek aanwezig was.’
‘Olaf is gewoon heel prettig om mee samen te werken. Hij is innemend, scherp op inhoud, luistert goed en gaat voor kwaliteit. En zijn enthousiasme werkt aanstekelijk.’
(Karin van der Burgt, ondernemer in strategisch advies)

 

‘Olaf als voorzitter van evenementen: warmmenselijk, oprecht geïnteresseerd, uiterst integer en professioneel.’
‘Olaf als dagvoorzitter: van begin tot het eind in goede en vertrouwde handen.’
‘Olaf: van een gedegen voorbereiding, open communicatie met de opdrachtgever tot een aansprekend publiek debat en een zorgvuldige afronding.’
‘Een publiek debat met Olaf: oprechte belangstelling, diepgang en professionaliteit.’
‘Een publiek debat met Olaf: daar kun je van op aan.’
(Marlies Post, voormalig directeur van de Nederlandse vereniging van pedagogen en onderwijskundigen, NVO)